ESKŞEHİR'DE YAŞAMAK AYRICALIKTIR

ESKŞEHİR'DE YAŞAMAK AYRICALIKTIR

18 Eylül 2014 Perşembe

ESKİŞEHİR'LE BAĞLARINI KOPARMAYAN BİR KÜLTÜR AKTİVİSTİ, GURBETÇİ

Cengiz İyilik : 50 yıllık gurbetçi ve bir kültür aktivisti.

 Almanya'nın Köln kentinde 50 yıla yakın bir süredir kültür ve eğitim faaliyetlerini sürdüren  Cengiz İyilik, 1 Mayıs 1935 yılında Eskisehir’de doğdu. Öğrenim döneminden sonra lületası atlöyelerinde edindiği lületası yontuculuğu ile yasamını sürdürmeye basladı.

 1963 yılında işçi olarak gittiği Köln’de iki yıl içinde “Yurdun Sesi” korosu ve folklor topluluğunu kurdu. 1977-1978 yıllarında Köln Başkonsolosluğu çatısı altındaki Türkevi’nde Türk Halk Müziği çalışmalarına başladı. Ardından sosyal danışman olarak görev aldığı AWO Türkdanış Köln teşkilatında 23 yıl asli, 12 yıl fahri olmak üzere, 35 yıla yakın kültür merkezi yöneticisi olarak hizmet etti. 
 İyilik, görevi süresince Türk Halk Müziği, halk oyunları, resim, Türk edebiyatı gibi konulardaki faaliyetlerle Türk gençlerinin kültür yaşamına katkıda bulundu.           
 Hizmetleri nedeniyle 2002 yılında Alman devleti tarafından liyakat nişanıyla da onurlandırılan Cengiz İyilik, AWO’daki çalışmalarına fahri yönetici olarak devam ediyor.
 Eskişehir'le de bağlarını koparmayan Cengiz İyilik her izne geldiğinde Eskişehir Meşk Derneği korosundaki yerini alıyor. Cengiz İyilik halk müziği ve resim çalışmalarını birlikte yürütüyor.Sanatçının "Uçun Kuşlar Uçun" adlı ilk şiir kitabı geçen yıl yayımlandı.

Hiç yorum yok: